Det var ett tag sedan jag skrev och en hel del har hänt. Nu har jag snöat in lite mer på hur man skall investera sina hårt intjänade pengar. En lite nyare och teknisk investering man kan göra är via robotrådgivare. Men vad är det och hur fungerar det?
Det tryggaste är naturligtvis ett vanligt sparkonto, men där ökar pengarna knappast i värde utan den ränta man får motverkar bara effekten av inflationen, om man har tur och hittar något bra sparkonto. Enligt Sveriges Riksbank – Inflationen just nu behöver man ha ett sparkonto som ger 2% för att inte förlora pengar.
En snabb koll på Compricer visar att man just nu bara kan få 2,0% om man binder pengarna 5 år, vilket jag tycker låter dumt eftersom inflationen och räntan kan gå upp och du kommer inte åt pengarna. Med bara en gnutta mer risk kan du antagligen få mer avkastning utan att binda pengarna i t.ex. en räntefond. Ett sparkonto med rörlig ränta verkar nu ligga på 0,75-1% vilket gör att man faktiskt förlorar 1% av sitt sparade kapital på ett år om man bara kör sparkonto med rörlig ränta.
Något som jag tycker är mer intressant är att köpa aktier och fonder, men det är mycket att sätta sig in i och det är bra att ha en investeringsplan så man gör detta konsekvent. Men även om man har det är man oftast sin egen största fiende när det kommer till att följa den och gör ibland dumma saker såsom att försöka tajma marknaden eller fånga fallande knivar.
Jag har därför länge sneglat på robotinvesteringar och tänkte nu skriva av mig lite vad jag kommit fram till, då jag äntligen fått tummen ur och testat på. Främst gör jag detta för att ha en referens till hur jag tänkte, men fler kanske är intresserad varför jag gör det här på bloggen.
Det som gjort att jag äntligen tog tag i detta var att Rika Tillsammans nyligen tog upp robotrådgivare i Bästa Fondrobotarna 2019 | Sparande som sköter sig självt!. Jag tycker det finns mycket bra i blogginlägget och man diskuterar innehållet i sin egen podcast (samt även vlogg ser jag nu).
I kommentarerna till inlägget fanns en länk till pensionsmyndigheten som i oktober 2018 undersökt marknaden i rapporten Robotrådgivaren – en marknadsöversikt. Denna innehåller några intressanta kommentarer och slutsatser som bra kompletterar Rika Tillsammans-genomgången.
Vad är en robotrådgivare?
Sammanfattningsvis efter att ha läst både Rika Tillsammans och Pensionsmyndighetens marknadsöversikt om robotrådgivare skulle jag nog påstå att en vanlig robotrådgivare är som en fond-i-fond eller också kallat blandfond. På ett automatiserat sätt investerar robotrådgivaren i olika tillgångsslag såsom aktier, fonder och räntor efter vilken risknivå du valt. Man får oftast hjälp med att balansera om de olika investeringarna så att portföljen håller den ration som sattes upp från början mellan aktier och andra investeringar såsom räntor. Vissa robotar är mer avancerade och justerar ration själva medan andra robotrådgivare är mer robotar än rådgivare.
Man kan naturligtvis göra detta själv men det kräver lite mer jobb, kunskap och att man är hård mot sig själv så man följer sin plan och t.ex. inte låter andelen aktier bli för stor om man vill ha lite mindre risk. Annars om marknaden går upp kommer aktier antagligen utgöra en större och större del av din aktie/ränte-portfölj.
Det man däremot inte kan göra själv som småsparare är att investera i samma värdepapper som en större aktör kan såsom t.ex. fonder eller pensionsförvaltare. Rika Tillsammans lyfter fram Lysa som ett bra exempel på detta och verkar vara en av anledningarna till att just Lysa fått ner avgifterna. Mer specifikt verkar det vara Vanguard som vanliga användare inte verkar kunna investera i och som Rika Tillsammans verkar tycka mycket om.
Pensionsmyndighetens marknadsöversikt tar upp fond-i-fond tanken bra men noterar också att om man gillar blandfonder ligger framförallt Lysa bra till avgiftsmässigt då de flesta blandfonder är lite dyrare. Deras rekommendation för långsiktiga investeringar är annars globala aktiefonder, men det är över lång tid (tänk +10 år eller pensionssparande).
Jag förstår och håller med Pensionsmyndigheten att en global aktiefond med låg avgift antagligen är ett av det bästa sparandet man kan ha på lång sikt. Men vill man ha lite kortare horisont än pensionen är det bra att själv kunna välja hur stor del räntor som skall användas och få dessa automatiskt viktade mot varandra över tid. Eller egentligen kunna välja portfölj efter vilken risk jag vill ha då en del robotrådgivare är lite smartare än andra och själv kan vikta om tillgångsslagen beroende på risk i marknaden eller andra strategier.
Rika Tillsammans tycker att Lysa och Opti verkar riktigt bra och att det är mest tycke och smak vilken man föredrar eftersom båda investerar dina pengar snarlikt. De verkar också följa tänket från Rika Tillsammans Nybörjarportfölj vilket antagligen påverkar att de gillar dessa Robotrådgivare. Den förstnämnda är en webbsida och den sistnämnda en mobilapp.
Jag tycker även BetterWealth och Waizer verkar intressant då de verkar ha en lite annorlunda investeringsstrategi. Båda följer någon akademisk studie och kan väl sägas linka begreppet aktivt förvaltade fonder. BetterWealth viktar om själva mellan aktier och andra investeringar beroende på hur riskfyllt de tror det är att köpa aktier just nu.
Alltså om de bedömer att risken är hög i marknaden viktar de ner delen aktier även i högrisk-portföljen, som på Lysa och Opti annars alltid är 100% aktier om det är vad du valt. Om de anser risken är låg ökar de istället andelen aktier. Lysa och Opti ändrar alltså inte sin aktier/ränte ratio utan kör på det du valt.Waizer
Samlade robotrådgivare med korta kommentarer
Lysa
Enligt Rika Tillsammans investerar Lysa i bra värdepapper som man som vanlig investerare normalt inte har tillgång. Detta verkar framförallt göra att man får en lägre avgift.
”Passiv” förvaltning
Opti
Väldigt lik Lysa i hur investeringar sköts men använder inte riktigt lika billiga alternativ. Bättre på hållbara investeringar och investerar i en del råvaror.
”Passiv” förvaltning
Fundler
Rätt lika Lysa och Opti i hur den investerar. Enligt rika tillsammans är mellanrisk-portföljen lite väl defensiv och de investerar inte i småbolag. Men den fick full pott i enkelhet.
”Passiv” förvaltning
BetterWealth
Man väljer inte bara andelen aktier/räntor utan roboten justerar tillgångsslagen via någon akademisk avhandling. Använder sig av flest tillgångsslag. Om man vill diversifisera sin robotinvestering verkar denna vara ett bra alternativ till Lysa, Opti eller Fundler.
”Aktiv” förvaltning
Waizer
Rika Tillsammans skrev inte om denna så är lite osäker men ser ut att likna BetterWealth då de säger att de investerar enligt en algoritm för riskjusterad avkastning. De investerar via ISK på Nordnet och om man vill kan man ta sin ISK på nordnet och be Waizer förvalta den för 0,19% i förvaltningsavgift. Jag är lite osäker på vilka fler avgifter som tillkommer för att kunna göra en jämförelse med avgifter för de övriga. Men klart är att de likt Nordnets egen robot (de använder samma plattform) tar betalt för valutatransaktioner men bara 0,25% jämfört med Nordnets egen som tar 0,5%.
”Aktiv” förvaltning
Avalark
Inte riktigt robotrådgivning utan man får prenumerera på ett nyhetsbrev vilka fonder de tycker man skall investera i och balansera om själv där man har sina investeringar. Verkar va lite samma sak som Sigma Stocks fast med inriktning på fonder. Jag har dock inte testat dem och vet inte helt säkert.
Enbart rådgivning, du får investera själv
Sigma Stocks
Kallar sig inte robotrådgivare men är något liknande. Jag kom och tänka på dessa då Rika Tillsammans skrev att Avalark ville med i deras guide. Man får svara på ett gäng frågor och så tas en rekommenderad aktieportfölj fram som man kan välja att köpa eller ej på sin vanliga handlingsplats. Antagligen rätt likt Avalark fast med inriktning på aktier. Jag har dock inte testat dem och vet inte helt säkert.
Enbart rådgivning, du får investera själv
Avanza Auto
Lite osäker varför Rika Tillsammans är lite negativa mot denna. Den verkar investera i liknande tillgångar som de andra robotrådgivarna. Största nackdelen verkar vara att det är en biprodukt av deras övriga verksamhet till skillnad från t.ex. Lysa och Opti som enbart är en robotrådgivare och därför kanske inte är lika tydliga med hur det fungerar som de som är specialister. Därmed inte sagt att den är dålig då avgiften verkar ligga på 0,4% – 0,5%.
”Passiv” förvaltning
Nordnet Robosave
Samma som med Avanza och verkar dessutom ha vissa problem att rekommendera en portfölj efter man har svarat på frågorna man får när man startar roboten.
Avgiften är 0,9% – 0,98% enligt Rika Tillsammans vilket är nästan dubbelt så dyrt som Avanza (antagligen deras huvudkonkurrent). Å andra sidan verkar en genomsnittlig svensk aktiefond kosta 1,5% och jämfört med det är det billigt… Jag blir inte riktigt klok på avgiften här då de till skillnad från de flesta andra tar betalt för valutatransaktioner på 0,5%, vilket kanske är varför Rika Tillsammans tycker den är dyrare än vad som anges i t.ex. pensionsmyndighetens marknadsöversikt.
”Passiv” förvaltning
Andra robotar
Nordea har en robot som de kallar Nora som jag inte kunnat läsa så mycket om. Vissa pensionsbolg har också robotar t.ex. Advinans och Lifeplan. Dessa har jag inte heller läst på om.
Disclaimer: Jag har själv testat investera lite i Lysa och kommer nog investera i någon mer robot. Jag är ingen rådgivare så ta det för vad det är och ingen har bett mig skriva detta utan jag gör detta enbart då jag är intresserad och vill lära mig.