En vän tyckte datorn var lite slö så jag hjälpte henne byta ut sin mekaniska hårddisk till en ssd-hårddisk. Hårddisken är ofta det som är långsammast i en dator och om man byter från mekanisk till ssd får man ofta en rätt så mycket snabbare dator.
Steg 1 – Välja hårddisk
När jag köper teknik brukar jag ofta gå efter rankingen på http://prisjakt.se. Detta då jag sällan blivit missnöjd. Det är inte säkert att den produkt som ligger högst upp är den bästa så man måste fortfarande kolla recensioner och fundera på om det är rätt storlek och annat. I alla fall så var det bra erbjudande på Samsung 850 EVO Series MZ-75E250B 250GB som låg etta så det fick bli den.
Steg 2 – Klona gamla mekaniska hårddisken till nya SSD-disken
För att slippa installera om datorn kan man klona gamla hårddisken till den nya och sen fungerar förhoppningsvis allt precis som innan. Om datorn hade haft två hårddisk-platser hade man kunnat stoppa i nya hårddisken på plats två och klonat gamla hårddisken till nya i samma dator. Eftersom jag hade två platser i min egna datorn testade jag lite grejer men det funkade inte så jag fick åkte och köpa mig ett externt lagringschassi för 2,5″ hårddiskar. I det chassit satte jag nya ssd-disken och kopplade till datorn där vi ska byta hårddisken.
Nu kunde jag klona hårddiskarna med hjälp av EaseUS Todo Backup, länken har en bra guide. Det programmet har även ett val för att optimera för SSD. Vad det gör är jag inte riktigt säker på då jag trodde den ändrade offseten på partitionerna som ska vara lite annorlunda jämfört med en vanlig mekanisk hårddisk. Men det fungerade i sådana fall inte när jag sen dubbelkollade hur det blev. Skadar antagligen att köra det då det är vad vi gör så lämnade den ikryssad.
Innan jag bytte ut hårddisken körde jag två bechmarking-verktyg som heter HD Tune (gratisvarianten) och Novabench. Mest för att det är skoj att se vad det blev för skillnad när man sen kör dem igen när nya hårddisken satt i.
Steg 3 – Byta ut hårddisken
Oftast är det bara att skruva bort alla skruvar under datorn och ta bort plattan, men om man är osäker finns nästan alltid nån video på youtube som visar hur man gör. En sådan för datorn det gällde fanns på ASUS Vivobook S200E HDD Replacement Guide. Efter att kollat guiden gjorde jag likadant och sen startade datorn upp utan några problem eller andra inställningar.
Steg 4 – Optimera datorn för SSD
En SSD arbetar på annat sätt än en mekanisk hårddisk. Därför kan man behöva göra lite inställningar i windows för att få detta bra. Datorn som körde windows 10 fattade själv att hårddisken numera var en SSD och när jag öppnade windows-programmet ”Defragmentera och optimera enheter” och körde optimera så stängdes defragmentering av och TRIM sattes på. Det går säkert göra mer men jag var rätt nöjd här.
Steg 5 – Använda gamla hårddisken som extern lagring
Eftersom jag köpte ett chassi till hårddisken för att kunna klona kan jag nu använda gamla hårddisken som extern usb hårddisk. Det är bara att stoppa i den gamla hårddisken och formattera så har man en ny schyst extern lagring för backup, eller vad man vill.
Steg 6 – Resultat
Skumt att mekaniska hårddisken bangar ur totalt vid 70%. Kanske är på väg att gå sönder? I alla fall så var det rejält stor skillnad på före och efter med ca 3 gånger så snabb hastighet och åtkomsttid hela 409 gånger snabbare. Åtkomsttiden är inte så konstig då mekaniska hårddisken måste rotera skivorna och flytta läshuvudet medans SSD-enheten bara behöver läsa rätt minneskrets.
Jag tycker det var spännande att Novabench inte ger så mycket mer poäng för snabbare ”Drive write speed” utan istället ger processorn lite mer än dubbelt så mycket poäng. Processorn blev alltså grymt mycket mer effektiv när vi satte i en snabbare hårddisk?
Lite manuella snabbtester gav också att det gick dubbelt så snabbt att starta datorn till inloggningsskärmen (10 sekunder istället för 20) och ungefär samma resultat efter att man loggat in i windows och Spotify dök upp i aktivitetsfältet. Avstängning av datorn gick ungefär 3 gånger så fort (12 sekunder istället för 36).
Bonus – Det som inte fungerade
Min egna dator har två hårddiskar så jag testade plocka ur den disk som inte var systemdisk och satte i gamla hårddisken från den andra datorn. Sen gjorde jag en backup, bytte gamla hårddisken till nya SSD-disken och la in backupen på den. För att hitta nya ssd-disken var jag först tvungen att partitionera den med hjälp av en windows återställningsenhet. Men när jag satte i SSD-enheten i datorn som skulle uppgradeas fick jag felmeddelanden om att windows inte kunde laddas. Jag testade starta datorn med återställningsenheten och hoppades kunna reparera startsektorn som jag antog skadats. Men det gick inte. Jag kunde heller inte installera om windows då det stod något om att det inte fanns en tillgängligt enhet och och att enheten var låst. Jag testade att rensa och partitionera om SSD-hårddisken med kommandotolken men det hjälpte inte heller. Tillslut gav jag upp, köpte ett extern hårddiskchassi och klonade. Vilket fungerade bra!
Angående byte av s.k. hårddisk. Fast åt andra hållet SSD till HDD
Hej du verkar veta lite mer än gemene man. Är i tankarna att skaffa en ny Laptopp till frugan finner att nya har i princip bara SSD 512 MB. Nu vill jag inte ha SSD utan en vanligt HDD, vi kan bortse varför. Har klonat en W7 till en 2,5 tums HDD 1TB , frugan har en del PRG som körs i W7 och dom fungerar inte i W10 eller W11. Är det standardkontakter för SSD och HDD, så man kan sätta in en HDD i en som har SSD bara så där rakt av.
MVH Thommy
Hej Thommy! Något sent svar kanske och du har säkert redan testat själv. Är inte van vid kommentarer som inte är spam. Det jag vill tillföra är att om du har program som inte fungerar i senaste windows kanske ett alternativ är att köra dem i en virtuell miljö? Det är i vilket fall ingen bra ide att köra windows 7 uppkopplad mot internet längre eftersom den slutade supporteras tidigare i år = blir osäker.