Har du någon gång glömt att stoppa din klocka/app när du varit ute och motionerat? Eller missat starta igen efter en paus? Det har i alla fall jag, många gånger. Men hur löser man detta?

Ibland kan man fixa till detta direkt i appen eller på webbsidan som hör till appen/klockan. Om du hittat hit gick det antagligen inte. Jag har testat gpstrackeditor.com som jag hittade på tcxtools.com och den funkade hyfsat bra.

Att plocka bort en onödig del i slutet där man glömt stänga av gör man väldigt enkelt. Exportera passet till GPX eller TCF, Öppna i GPS Track Editor, bryt spåret där du slutade och släng bort det andra spåret som skapas. Spara filen (sparas alltid som GPX) och importera spåret i din träningsapp igen så borde allt se bra ut.

Jag hade glömt starta klockan efter en lite längre paus, vilket är lite krångligare att fixa. Det vi behöver göra är att dela upp slingan i 3 delar så att vi kan lägga till den glömda delen i efterhand. Du behöver bara ha koll på när du började igen efter pausen.

Steg för steg:

  1. Exportera ditt spår till gpx eller tcx och öppna i GPS Track Editor
  2. Gör några fler punkter på strecket mellan pausen och där du kom ihåg att sätta på klockan igen. Detta gör man med det svarta pekverktyget.
  3. Dela upp rundan i 3 spår genom att högerklicka på sista punkten vid pausen och välja Restructuring -> Add Break. Gör samma sak där du satte på klockan/appen igen.
  4. Börja bearbeta spåret så att det stämmer med hur du vill ha det.
  5. Tiden för det bearbetade glömda mittenspåret är nu helt felaktigt, antagligen bara några hundradelar för hela spåret. För att fixa detta behöver vi spara det vi gjort till en .gpx fil och öppna den i notepad++ eller liknande och ändra start och/eller sluttiden på första och sista punkten på mittenspåret så att det får bra start och sluttid. En GPX-fil är uppbyggd med XML och du bör kunna se rätt enkelt hur den är strukturerad.
  6. För att fixa tiden fär alla punkter mellan start och slut på mittenspåret kan vi nollställa tiderna med GPS Track Editor så att det blir samma medelhastighet för hela mittenspåret. Öppna gpx-filen i GPS Track Editor igen, markera mittenspåret och välj Track -> Time -> Reset från topmenyn.

Nu har vi en hyfsad slinga. Frågan är hur vi importerar denna på ett bra sätt så att sidan du importerar på fattar att vi hade en paus. När jag försökte göra detta i Runkeeper blir spåret snyggt men totaltiden är sista gps-punkten minus första gps-punkten. Pausen inkluderas alltså i totaltiden, synd! Någon som hittar hit kanske har ett förslag?

Alternativet är att man gör två spår. En för första delen innan pausen och en som innehåller pausen och resterande del. Det blir då två träningspass, men man kan ju set det som två eftersom vi hade en paus och tiden kommer stämma.

Jag gjorde i alla fall så att jag lät det vara i Runkeeper då jag ville ha hela spåret där men delade upp passet i två filer och importerade i Garmin Connect där jag har alla mina originalfiler (eftersom jag har en Garmin klocka som laddar upp dit automatiskt).