Jag har som de flesta andra använt det konto i den storbank som mina föräldrar startade till mig när jag var liten. Så nu tyckte jag det var lika bra att kolla över vad det finns för ytterligare alternativ.

Den banken som jag fastnat för är http://skandiabanken.se då den fick högst betyg i en användbarhetsundersökning jag läste förra året om olika internetbanker. Eftersom man i princip aldrig behöver gå till ett bankkontor (eller har tid när de är öppna) så blir internetbanken rätt viktig. De har även en mobil app som verkar väldigt bra men som jag inte testat ännu.

Sen skadade det inte att jag fick ett sparkonto med högre ränta, utan bindningstid och som kan användas för att att betala räkningar. Utan att det tillkommer några avgifter som i min gamla bank.

På min gamla bank behöver men en dosa där man sätter i ett kreditkort för att kunna logga in och göra saker. Det funkar men varje gång jag ska logga in behöver jag leta efter dosan och hämta kontokortet. Sen ska det skrivas in kod i dosan, pin i dosan samt kod i webbläsaren innan man är inne.

På Skandiabanken loggar jag in antingen med BankID+SMS till mobilen, som funkar grymt smidigt eftersom jag alltid har mobilen på mig. Eller så kan man logga in med mobilt BankID som funkar ännu smidigare.

Man går till internetbanken, väljer logga in via mobilt bank id, skriver i sitt personnummer och öppnar bank id appen i sin telefon. Appen i telefonen och internetbanken har kontakt med varandra så det poppar upp en inloggningsruta i mobilen där jag skriver in en pin kod. När jag skrivit in pinkoden i mobilen uppfattar internetbanken detta automatiskt och skickar mig vidare till mina konton. Det enda som krävs är alltså en mobil, personnummer och en pinkod till mobila bank id appen.

Jag har alltid med mig mobilen och därför kan jag alltid komma åt min internetbank vart jag än är, så länge jag har internet access. Sen verkar det som att många ärenden såsom betala räkningar kan skötas direkt i mobilen, varav internet banken kanske inte behövs. Skandiabankens mobil app vann alla delmoment mot de andra bankerna i ett test utfört av tidningen mobil.  Men det har jag inte testat ännu och antar att jag är lite traditionell som håller mig till min gamla trygga internetbanken. 🙂