Jag har precis skaffat Google+ och det är inte mycket som händer där då de flesta inte vill eller orkar flytta från Facebook. Men hur hittar du dem som ändå finns där? Ett sätt är att importera dina vänner från Facebook till ditt Google+ konto. Men Facebook känner sig tydligen hotade av den nya konkurrenten så de har stängt av en applikation som gjorde detta åt dig och det finns inget sätt att exportera alla kontakter från din vän-lista.

I korthet ser proceduren ut såhär:

  1. Skaffa eller logga in till ditt Yahoo-konto
  2. Gå till kontaktsidan och välj import contacts från din Facebook
  3. Logga in till Google+å till kretssidan och välj hitta och bjud in
  4. Välj att söka efter vänner i yahoo!

Men det fungerade inte för mig. Jahopp, vad göra då? Jag fick istället importera alla kontakterna till Yahoo och sedan exportera dem därifrån via Yahoo CSV-formatet in till mina kontakter i Gmail.

En lite mer detaljerad beskrivning följer här. Efter att jag exporterat alla kontakter från Yahoo till en csv-fil gick jag till Gmail -> Contacts -> More actions -> Import. För att kunna ångra importen kryssade jag i ”Also add these imported contacts to: New Group” som jag  namngav Facebook. Importen gick blixtsnabbt och Google var även vänlig nog att slå samman några kontakter som jag redan hade. Ändå verkade många kontakter finnas dubbelt så jag valde More actions -> Find and merge duplicates. Google hittade då många kontakter och efter att ha kollat lite snabbt att allt såg bra ut klickade jag på merge. Vid det här lagt blev jag lite svettig och trodde jag mergat flera personer till samma kontakt och sabbat min kontaktlista. Då jag använder samma kontaktlista i min Google-mobil återställde jag kontaktlistan till så som den såg ut en timme tidigare och gjorde samma sak en gång till men lite mer noggrant. Grym funktion att kunna återställa hela kontaktlistan! 🙂

Först trodde jag inte kontakterna synkats till Google+ eftersom bara 32 av ca 360 kontakter visades på ”Hitta och bjud in”-fliken, men efter ett tag dök de ändå upp 🙂 Kanske hände något när jag gick till sidan för att hantera kretsar via mitt namn (högst upp till höger) -> kontoinställningar -> profil och sekretess -> Delningar -> Hantera kretsar.

Enda nackdelen med denna metod är att det finns en del personer som inte vill dela med sig av sin e-postadress på Facebook. Denna behövs för att kunna lägga till en kontakt i Google+ och därmed kan du inte importera denna.