Jag har en längre tid intresserat mig för hemautomation men inte kommit igång med mitt egna hem. Det finns ju så många olika märken och standarder, vad bör man välja så att det blir framtidssäkert? Vart skall man börja?
Jag har fortfarande inte alla svar men för att komma igång bestämde jag mig för börja enkelt och automatisera en del av belysningen. Tänkt vad hemtrevligt det känns om det finns lampor tända varje gång man kommer hem när det är mörkt ute!
Mina val stod mellan fjärrströmbrytare (t.ex. Telldus) eller smarta lampor (t.ex. Philips Hue eller IKEA).
Tillslut föll valet på IKEA:s lampor med IKEA:s trådfri gateway eftersom de är billiga men ändå erbjuder den funktionalitet jag ville ha.
Jag behöver inte kunna ställa in 16 miljoner färger men det är trevligt att kunna dimma lampor som normalt inte är dimbara. Jag tycker en nackdel med fjärrströmbrytare är att de ofta tar upp mer än en kontakt eller har onödiga lysdioder, men om jag vill ha en sådan finns det en prisvärd sådan i IKEA:s sortiment. Jag tycker också om att IKEA använder sig av ZigBee vilket både ger mesh-nätverk mellan alla enheter och ofta (inte alltid!) fungerar tillsammans med andra andra system som använder samma.
Tillbehör
Första problemet jag stötte på var att även om Tråfri Gateway kan fjärrstyra lamporna så måste man ha någon av deras fjärrkontroller för att kunna koppla lamporna till gatewayn. Det blev till att köpa en Trådfri dimmer. Tänk också på att man kan ha max 10 lampor per fjärrkontroll och max 100 enheter per gateway (t.ex. lampor OCH fjärrkontroller).
Efter ett tag insåg jag även att IKEA:s gateway är i enklaste laget då automation hos dem innebär att man kan slå på eller stänga av lamporna på ett i förväg bestämt klockslag en eller flera dagar i veckan. Man kan alltså inte få den att följa solens upp och nedgång (september 2020, kan tycka att de borde fixa detta).
För att lösa detta har jag därför köpt en RaspberryPi som jag installerade hemautomationsservern HomeAssistant på. Därmed kan jag fjärrstyra IKEA:s alla grejer precis hur enkelt eller avancerat jag vill. Att få den slå på lamporna 15 min innan solen går ner är enkelt. Att Slå på dem ytterligare en kvart tidigare om det är mulet krävs några knapptryckningar till.
Denna mjukvara hittade förutom IKEA:s lampor även mitt wifi-system, skrivare, ljudlimpa, android tv, chromecast och batteristatus på min mobil.
En RaspberryPi med HomeAssistant skulle jag nog anse vara en entusiast-produkt och även om den var väldigt smidig att få igång så finns det billigare och enklare alternativ som räcker för de allra flesta i form av en Philips Hue Bridge (ca 500kr) eller Samsung Smart Things Hub V3 (ca 900kr). Jag tog med Samsung eftersom den bör kunna styra både ZigBee och ZWave och därför bör kunna fjärrstyra väldigt många enheter på marknaden.
Kostnad
5 x Trådfri LED ljuskälla E27 á 79kr, 395kr
3 x Trådfri LED ljuskälla GU10 á 69kr, 207
Trådfri trådlös dimmer, 69kr
IKEA gateway, 299kr
Raspberry Pi 4 Model B 2GB, 549kr
Raspberry Pi 4 Model B Case White, 99kr
Raspberry Power supply Pi 4 Model B, 149kr
SanDisc MicroSDXC Extreme 64GB UHS-I A2, 249kr
Total kostnad IKEA: 970kr
Total kostnad IKEA med Philips Hue Bridge: 970 + 500 = 1 470kr
Total kostnad IKEA med Raspberry Pi 4 Model B: 970 + 1046 = 2 016kr
Jämförelse med Philips
Om man skall köpa liknande paket hos Philips kan man köpa ett startpaket med 3 lampor och bryggan för ca 1 400kr och 2 ytterligare lampor för ca 500kr. 2-pack GU10 vekar kosta ca 450kr och 1 extra GU10 ca 300kr. Alltså totalt ca 2 650kr jämfört med IKEA:s 970kr.
Slutsats
IKEA:s hemautomation är väldigt prisvärd då min setup kostar nästan en tredjedel jämfört med konkurrenten Philips, men nivån av automation är verkligen enkel.
För mer avancerade automationer såsom tända ljuset strax innan solen går ner (då det skiftar arje dag) behöver man i dagsläget även köpa till en enhet som både vet när solen går upp och ner och kan fjärrstyra IKEA:s lampor. Det kan en Philips Hue Bridge eller Samsung Smart Things göra. Eller varför inte installera Home Assistant på en Raspberry Pi för nästan obegränsade möjligheter.
Jag körde på Home Assistant då jag tror det ger mig bäst möjlighet till fler hemautomations-funktioner. Just nu styr den IKEA:s gateway via lokalt nätverk, men om jag vill koppla på ZigBee, Z-Wave eller någon framtida variant är det bara att köpa en USB-sticka med den tekniken och koppla in.