Jag upptäckte för någon månad sedan att när man kör VS2008/VS2010 för att utveckla webbapplikationer tar det nästan en sekund innan sidorna börjar laddas. Dumt tänkt jag och fortsatte arbeta som om inget hade hänt. Några veckor senare stötte jag på sidor i projekt som tog flera sekunder att ladda i Firefox medan de laddades direkt i IE. För att se vad som tog tid använde jag det mycket användbara verktyget Firebug i Firefox.

Efter att ha googlat lite hittade jag en lösning som sa att detta är en bugg när man kör Firefox mot den inbyggda webbservern i Visual Studio. Tydligen har det något att göra med att Firefox frågar efter en IPv6 adress men får en IPv4 adress tillbaka. Vad jag förstår är inte detta en bugg i Firefox utan en bugg i DNS servern som finns i VS inbyggda webbserver.

Buggen kan enkelt undvikas genom att ändra en inställning i Firefox så att den alltid använder IPv4 mot localhost. Skriv about:config i adressfältet, leta upp network.dns.ipv4OnlyDomains och skriv in en kommaseparerad lista med domäner där FF inte skall använda IPv6. Om det inte står något där ska det alltså stå localhost. Du kanske behöver starta om Firefox för att ändringen skall slå igenom.

En annan lösning är att sätta network.dns.disableIPv6 men då stänger man av IPv6 för alla webbsidor och inte bara localhost och påverkar alltså inte bara sin utvecklingsmiljö.

network.dns.disableIPv6