Politikerna pratar bara om ”mer jobb” och sysselsättning, men de största och mest lönsamma företagen använder i allt större utsträckning robotar. Samtidigt har vi en skola som utbildar folk för att jobba inom industrin som snart kommer vara helt ”robotiserad”. Enda anledningen för företagen att ha människor i industrin är att de just nu är billigare än robotar, men med dagens utvecklingstakt är det snart inte längre sant menar Johan Rönnstam. Hur ska politikerna kunna skapa mer jobb när industrin strävar efter det motsatta? T.ex. Foxcon som tillverkar iphone och liknande prylar har 1,2 miljoner anställda och ungefär 10 000 robotar. Men inom två år (2014) har de som målsättning att ha 1 miljon robotar. Vad kommer hända med jobben?

Han menar också att vi har en föråldrar skola som utbildar folk med mycket onödig kunskap. Kanske borde vi införa programmering som obligatorsikt språk bredvid engelska och svenska redan i grundskolan? Personligen skulle jag också se mycket mer entreprenörsskap och något jag kallar personlig ekonomi för att folk skall förstå vad som händer när man tar snabba och skitdyra sms-lån och liknande.

Kunskapsföretag som startas i sverige får dåligt med hjälp då gamla maktstrukturer och gubbvälden inte alls förstår det nya digitala. Därför är det svårt att starta nya företag likt facebook och Google i Sverige. Nyligen gick webbdagarna av stapeln i Stockholm som samlar många duktiga talare för att prata om framtiden i den digitala världen. Sist ut var Johan Rönnestam som talade om hur världen nu förändras och vad vi kan förvänta oss.

Kolla på videon och fundera över hur vi kommer leva i sverige om 10-15 år. Videon innehåller en hel del AHA upplevelser och även en del oro för att vi halkar efter i välfärdssamhället om inte personer i ledande befattning snart börjar förstå vad som händer i världen.