För något år sedan upptäckte någon att man kan beställa magicshine pannlampor/cykellampa med massor av ljus för en billig slant från dealextreme med ungefär lika mycket lyse som en bilstrålkastare (eller mångdubbelt dyrare LED-lampor). MJ-872 med 1600 lumen finns för ca. 1000kr på dealextreme jämfört med 1499kr på magicshinelights/xxl varuhus. Men den största skillnaden ligger i att betydligt dyrare lampor med liknande ljus kostar 4000-6000kr. Lampan jag tänkte köpa har 1200 lumen och kostar bara 305kr! Antagligen  tillkommer det lite frakt och postens administrationsavgift på detta också, men det är ändå grymt billigt.

Köper man från en magicshine återförsäljare får man antagligen sin lampa både snabbare och kan reklamera enklare om något är fel än på dealextreme. Ett köp från dealextreme skickas från Honkong och tar ofta runt 2 veckor att få.

Jag beställde precis en lampa som skall fästas på en huvudställning från Silva. Lampan jag fastnade för är en ny modell för i år som kallas T6 och har en ny ljuskälla kallad XML. Ljuskällan är lite bättre än P7 (som används i orginal magicshine). Den kostar bara 305kr men har ändå 1200 lumen (tillverkarspecificerad). Riktigt prisvärd alltså! Till denna beställde jag också förlängningssladd mellan lampa och batteri samt en adapter så laddaren passar i svenskt uttag. Total blir det ca 330kr inklusive frakt.

Cyklister vill antagligen meka lite med lampan så att det blir en lite mer spridd ljusbild. Söker man på denna lampan på träningsforum såsom orienterare.nu, happymtb.se eller funbeat.se finns det massor av knep. Ett av de snyggare jag hittat och kanske ska testa är att sätta folie på reflektorn.

Ett jämförande test av hur mycket ljus man egentligen får ut finns på lampspecialisten där magicshine-lampan benämns som Mila DXL. Där fick den ca 363 lumen att jämföra med en vanlig halogen som gav 165 lumen.

UPDATE

Förlängningssladden mellan lampan och batteriet passar inte. Är lite andra sämre kontakter på denna jämfört med Magicshine-lamporna. Magicshine-lamporna heter något med MJ på Dealextreme och är rätt mycket dyrare, dock fortfarande billiga.