WordPress är en gratis och öppen mjukvara med vilken man kan blogga och skapa hemsidor med. Det finns till och med dem som använder WordPresssom en internetbutik. Denna blogg använder sig av WordPressoch jag tänker med detta första blogginlägg försöka beskriva vad och hur jag gjort när jag installerade den.

Varför WordPress?

Först lite mer bakgrundsinformation. Det finns många andra tjänster som man kan använda till att blogga såsom MovableType, Blogg.se eller BlogEngine.Net. Varför jag valde just WordPress och inte började blogga på blogg.se eller är dels för att jag till vardags arbetar som Systemutvecklare och vill kunna styra precis allt till att bli exakt som jag vill.

Den andra orsaken är att jag länge varit sugen på att testa mjukvaran då de bästa och mest avancerade bloggarna verkar köra WordPress, vilket inte är så konstigt då WordPress är ett av världens mest använda bloggverktyg. Dessutom har jag alltid tyckt om flexibiliteten och administrationsgränssnittet som är enkelt att förstå.

Installation

Detta stegen är egentligen inte obligatoriskt då man kan skaffa en blogg på wordpress.com, men jag vill som sagt ha full kontroll på allt med bloggen och då vill jag också ha tillgång till källkoden. Jag är lite osäker på vilka möjligheter man har att installera plugins och anpassa bloggen om man gör på detta sätt men jag tror man har tillgång till det mesta.

Det första jag gjorde var att bestämma mig för på vilket webbhotell jag ville ha bloggen. Då jag sedan tidigare använder och är mycket nöjd med Binero var valet enkelt. Varför Binero är så bra kommer jag säkert behandla i ett framtida inlägg men kortfattat har de bra avtal, vänlig support och mest funktion för pengarna samt att de alltid får bra betyg av Internetworld i deras årliga test av webbhotell.

Efter detta valde jag domänadressen teknikdagboken.se som adress till bloggen, vilken jag köpte genom Binero.

Själva installationen går till som så att man laddar ner alla filer från svenska sv.wordpress.org, packar upp dem, ändrar inloggningsuppgifter i wp-config-sample.php samt byter filnamnet till wp-config.php och laddar upp alla filer. Sen är det bara att gå till sin blogg och installera. Det hela är väldigt enkelt och tar bara några minuter att genomföra.

Ändra tema

Svenska WordPress kommer med två skinn översatta till svenska. Jag tycker ingen av dem är särskilt snygga och valde istället ett från WordPress lista med gratis skinn. Mitt val föll på LightWord därför att det är stilrent, finns på svenska och tilltalar mig. För att installera det laddar man ner skinnet, packar upp och laddar upp via FTP till /wp-content/themes. Nu är det bara att byta skinn i administrationsgränssnittet.

Tillägg

Ett av WordPress starkaste sidor är alla tillägg man kan installera. De allra flesta finns på WordPress egna sida för tillägg. Här följer en kort beskrivning av de tillägg jag har installera och varför.

AddThis Social Bookmarking Widget

Den sociala webben tycker jag är cool och detta plugin gör att mina läsare kan sprida information om min blogg och mina blogginlägg till andra webbtjänster. Man kan t.ex. twittra, skicka bokmärken till delicious eller informera om inlägget på facebook. Detta och hundratals andra tjänster finns representerade.

Akismet

Akismet hängde med från början och är ett tillägg som kontrollerar om kommentarer som skrivs på bloggen verkar vara spam eller ej. Det finns många robotar som inte gör annat än letar efter oskyddad gästböcker och dagböcker där de skriver orelevanta inlägg med länkar till diverse olika sidor som betalat för det. Aksimet undviker alltså spam bland dina kommentarer.

All in One SEO Pack

Ger din blogg fler möjligheter att vara sökmotorvänlig vilket innebär att sökmotorer kommer ranka din sida högre bland andra bloggar och sidor som skriver om samma sak. SEO, eller Serach Engine Optimization som det står för, är något som man måste satsa på om man vill ha besökare från sökmotorer såsom Google.

BackType Tweetcount

En annan social internetjänst är twitter. BackType Tweetcount låter dina användare twittra om dina inlägg genom att trycka på en länk vid inlägget samtidigt som den håller koll på hur många som gjort det.

FeedBurner FeedSmith

Feedburner kontrollerar hur många personer som prenumererar på din blogg via RSS och är något som väldigt många professionella bloggare använder sig av. Det är också en samlingsplats för bloggare som andra tjänster använder för att hitta intressanta blogginlägg.

Google Syntax Highlighter for WordPress

Jag hade tänkt mig blogga lite om programmering och detta tillägget färgkodar syntaxen av den kod jag skriver så att det blir enklare för er besökare att se vad jag har gjort. Detta är alltså inget nödväntigt plugin för den som inte bloggar om programmering.

Hello Dolly

Det här tillägget hängde också med WordPress och syns bara i administrationsgränssnittet där den skriver ut slumpässida meningar från låten Hello Dolly av Louis Armstrong. Ganska onödigt då bara administratören av bloggen kommer kunna se det och fyller inget syfte men sägs vara det första tillägget som fanns till WordPress.

jQuery Lightbox

För att visa bilder lite snyggare på sidan kan man använda sig av Lightbox. Bilden öppnas av JavaScript samtidigt som bakgrunden mörkas ner. Det finns fler tillägg som bygger på samma sak men jag föll för denna då den var enkel att handskas med och bilderna minskades ner till en hanterbar storlek om de är större än skärmen. Tillsammans med tillägged kom en störande text som stod högst upp på sidan när man kollade på bilder. Detta kan man ta bort genom att klistra in följande text sist i filerna jquery.lightbox.css samt jquery.lightbox.packed.css

#lightbox-overlay-text {display:none !important;}

Detta lilla hack hittade jag i kommentarsfälten av skaparna till tillägget och måste därför vara okej att göra.

Twitter Widget Pro

Om du precis som jag twittrar och vill visa dina senaste inlägg från twitter på bloggen är detta ett bra tillägg som gör just detta i en widget. Widgets är små moduler som man oftast placerar i en eller två kolumner höger om blogginläggen.

Ultimate Google Analytics

För att kunna mäta hur många besökare du har, var de kommer och vad de läser om är Google Analytics ett utomordentligt bra statistikverktyg. För att google skall kunna få mätdata frn din sida behöver du lägga in en spårkod. Denna spårkod läggs in med detta tillägg.

WP-DBManager

Detta är ett bra verktyg för att bland annat kunna ta backup av din blogg. Även om du känner dig säker med ditt webbhotell kan det ändå hända en massa olika saker och då är det skönt att ha backup. I värsta fall kan du förlora flera års bloggande och hur kul vore det?

WP-PageNavi

Ett tillägg för att byta ut föregående-nästa länkarna i WordPress till en mer vänlig sidnavigering.

WPtouch iPhone Theme

Webbläsarna i mobiltelefoner blir mer och mer avancerade för varje dag men inget slår ändå en site anpassad för mobila webbläsare när man surfar med sin mobiltelefon. Detta tillägg förändrar din sida till ett mycket snyggt skinn om du surfar till den med en webbläsare i din mobil.

Yet Another Related Posts Plugin

Efter ett tag när du fått lite blogginlägg kan detta tillägg vara en riktigt bra ide då den kan länka in liknande inlägg som du skrivit tidigare till dina inlägg. Det positiva med detta är att du då ofta får användaren att stanna kvar längre på din blogg och ökar möjligheten för detta att få det som den letar efter. Många nyhetssidor använder sig av sådan här teknik och länkar till andra artiklar som hanldar om samma sak.

Google AJAX Translation

Varför inte låta dina besökare översätta det du skrivit till sitt eget språk? Detta tillägg översätter inlägg och kommentarer direkt på sidan på ett väldigt smidigt sätt.

Slutsats

Nu har du en fungerande blogg med några bra tillägg återstår ändå det viktigaste, innehållet. En blogg utan bra innehåll är bara ett tomt skal oavsett hur häftigt gränssnittet är och hur många funktioner du har. Det finns mycket bra att läsa om hur man skall blogga och här är några länkar: